X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
אמסטרדם
מסלולי טיול באמסטרדםנקודות עניין באמסטרדםטיפים והמלצות לאמסטרדםמלון מומלץ באמסטרדםאטרקציות באמסטרדםאמסטרדם עם ילדיםלטייל בהולנדהשכרת רכב באמסטרדםשאטלים באמסטרדםטיסה זולה לאמסטרדם
 

היסטוריה יהודית באמסטרדם

אמסטרדם עיר של קיבוץ גלויות

אמסטרדם התפרסה בזכות היכולת של תושביה להסתכל על האדם באשר הוא אדם ללא קשר למוצאו, עיסוקו ודתו. הקבלה המיוחדת של ההולנדים הפכה את אמסטרדם ליעד מועדף בקרב היהודים כבר במאה ה - 14. במאמר היסטוריה יהודית באמסטרדם (Jewish history in Amsterdam) סקירה על הקהילה היהודית המפוארת של הולנד

ההיסטוריה היהודית של אמסטרדם - היסטוריה מפוארת מתחילת המאה ה- 14

היהודי הנודד

היהודים, כידוע, עברו טלטלות רבות, עברו ממקום למקום עד שמצאו ערים או כפרים בהם הסכימו לקבל את אורח החיים שלהם, נתנו להם לחיות על פי המנהגים היהודיים וראו בהם חלק מהקהילה המקומית, גם אם הדבר נעשה לעיתים באופן זמני.

קהילה יהודית באמסטרדם

אמסטרדם היא אחד המקומות אשר לאורך שנות ההיסטוריה קיבלה את פניהם של היהודים בסובלנות וסבלנות, אפשרה להם לעסוק בתרבות, אומנות, מסחר והשכלה, כמו גם לנהל אורח חיים קהילתי דתי לרבות הקמת בתי כנסת, מקוואות וכד'.

הנקודה בה החלה הקהילה היהודית באמסטרדם להתפתח ולהתבסס, הייתה לאחר גירוש ספרד ב- 1492. לאחר שהיהודים גורשו מספרד הם ניסו להתיישב בפורטוגל אך גם שם הם לא הצליחו לנהל אורח חיים יהודי תקין.

לכן המשיכו לנדוד עד שהגיעו לארצות השפלה, תחילה התיישבו היהודים בעיר אנטוורפן שבבלגיה ומשם לאמסטרדם.

בעיר אמסטרדם התיישבו היהודים בשכנות, סמוך אחד לשני, כמהגרים הוקצה להם להקים את ביתם ומוסדות הדת ברובע שלא היה מן הנחשבים בעיר. המבנה היהודי העתיק ביותר שנבנה באמסטרדם על ידי ראשוני היהודים הוא בית הכנסת הפורטוגזי.

בית הכנסת הפורטוגזי העתיק

בית הכנסת הפורטוגזי נבנה בשנת 1675 והצליח לשרוד גם את התקופות הקשות שעברו על אמסטרדם, הולנד ואירופה לרבות שתי מלחמות עולם.

בית הכנסת הפורטוגזי הוא בעל מבנה מרשים המזכיר יותר מבנה של כנסיה. יש בו אוסף של ספרי תורה עתיקים, תשמישי קדושה כמו פמוטים וכלי כסף, פרוכות ועוד.
בסמוך לבית הכנסת ישנה ספרית עץ החיים שבה אוסף עצום של ספרים וכתבי יד המעידים על החיים החופשיים שיכלו היהודים לנהל באמסטרדם.

יהודי אשכנז מגיעים לאמסטרדם

לאחר שיהודי ספרד התבססו באמסטרדם, החלו להגיע גם יהודים מארצות אשכנז. אז הוקמו גם בתי כנסת אשכנזים מול בית הכנסת הפורטוגזי. עם הגיעם של היהודים מארצות אשכנז הפכה הקהילה היהודית באמסטרדם לקהילה היהודית הגדולה ביותר במערב אירופה. אין ספק כי הדבר מעיד על היחס האוהד כלפיהם.

שוויון הזדמנויות ליהודים באמסטרדם

היהודים שגרו באמסטרדם קיבלו הזדמנות ואפשרות לתרום לכלכלת העיר. במקביל לניהול חיים יהודיים לחלוטין, קיום המצוות ושמירה על המסורת והפולקלור היהודים. היהודים נכנסו לענפים הכלכליים החשובים ביותר בעיר ובראשם ענף היהלומים וכן בנקאות ומסחר.

כאשר פלש הצבא הצרפתי להולנד בוטלו מספר הגבלים שהוטלו קודם לכן על היהודים ומצבם השתפר עוד יותר. אז הם עברו להתגורר באזורים נוספים בעיר ומעמדם עלה.

תקופת מלחמת העולם השנייה

תור הזהב של היהודים באמסטרדם הגיע לקיצו עם עלית השלטון הנאצי וכיבוש אמסטרדם על ידו. אז נשלחו יהודים רבים למחנות ריכוז. הקהילה היהודית בעיר הצטמצמה מאוד בשל כך.

הירידה הדרסטית במעמדו והצלחתו של ענף היהלומים רק מוכיח את הקשר ההדוק בין הקהילה היהודית ומצבה לבין ענף כלכלי חשוב זה.

היהודים עברו מתקופה של פריחה ושגשוג לתקופה שחורה. אם במקומות אחרים באירופה הורגשה האנטישמיות כבר קודם לכן והיהודים בעלי החושים החדים מיהרו לברוח, באמסטרדם לא התגלו כמעט סימנים אלה ולכן הכיבוש הנאצי היה מכה חזקה ליהודים.

יומנה של אנה פרנק – פרק חשוב בקהילה היהודית

אחת העדויות לחיים באותה התקופה הוא יומנה של אנה פרנק. אנה פרנק הסתתרה עם משפחתה בבניין בו נמצא היום מוזיאון אנה פרנק. הבניין שימש למחסנים ולמשרדים של החברה שהיתה בבעלות המשפחה.

הקהילה היהודית באמסטרדם היום

לאחר מלחמת העולם השנייה החלה הקהילה היהודית להתאושש לאט לאט. היום הקהילה היהודית באמסטרדם מונה כ- 20,000 יהודים, חלקם הם ישראלים שהעתיקו את מקום מגוריהם לעיר הנפלאה אמסטרדם.

באמסטרדם מספר בתי כנסת, בית חב"ד פעיל, מסעדות כשרות ומאות עסקים בבעלות ישראלית, הקהילה היהודית באמסטרדם חמה ומחבקת.

 

כתבות שאולי יעניינו אותך